Båtsesongen er i gang! Og siden vi elsker båtlivet, er vi også opptatt av å gjøre båtpussen hyggelig for hele familien. Derfor har vi samlet ekspertenes beste tips om båtpuss, og krydret dem med våre beste tips for utendørs hygge.

Grunnlag og værforhold
 • Grunnlaget for en vellykket båtpuss legges på høsten
 • Grunnlaget for en vellykket familiedugnad legges gjerne kvelden før

En god bascecamp legger selve rammen rundt arrangementet og må derfor forberedes nøye. Planlegging er altså nøkkelen til suksess på alle felt – i tillegg til egnede værforhold; poleringen bør gjøres i tørt og ikke for kaldt vær.

 

Det anbefales faktisk å ikke polere i solskinn og treverket må være helt tørt når det skal lakkeres. Små og store setter også pris på opphold og mildvær, så planlegg etter vær, ikke etter kalenderen.

Båtpussen består ofte av

1. Skuring
Dette betyr rett og slett å vaske båten, og ifølge ekspertene kan du like gjerne bruke zalo som et dyrt spesialvaskemiddel.

2. Polering
Polering ser ikke bare bra ut – men det beskytter også båten mot skader, og her bør man heller legge litt mer penger i de dyrere produktene, og droppe poleringsmaskinen. bruk dine medbrakte hjelpere i stedet!

3. Treverk
Når du behandler treverk skal du ikke benytte sterke rensemidler – om du selv må bruke hansker, er det for sterkt for treet! Hvis treverket er lakket og lakken er hel, kan man nøye seg med å stryke over med et tynt lag med lakk eller en olje.

4. Bunnstoff
Vurder nøye om du faktisk trenger å stoffe båten, ofte holder det med litt flekking her og der. Mange tyr til kjerringråd som å tilsette både cayennepepper og antibiotika i bunnstoffet, men det er helt unødvendig!

5. Stell av motoren
Det er (nesten) umulig å skru av oljefilteret uten å søle. Et godt tips kan være å træ tre plastposer utenpå hverandre og legge rundt filteret. Dette vil fange opp en del av oljen som ellers ville havnet i motorbrønnen når du skrur det av!

6. Elektronikk
Ekspertene anbefaler WD40 og CRC til vedlikehold og klargjøring av elektronikken. I byssa må gassledninger og så videre sjekkes for lekkasjer – vær oppmerksom på at gass er tungt, så det kan hende du bør bøye deg ned for å lukte etter lekkasjer.

7. Anoder
Anoder er ringer eller forskjellige barrer av sink som settes på innsiden av propell, ror og så videre, for å beskytte det de settes på. halvtærede anoder må byttes ut, for da er de ferdige med jobben sin.

Utendørs hygge består typisk av

8. En bra camp
Campen utgjør selve basen for en suksessfull båtplass, og du må velge din spot med omhu. Det er her dugnaden starter, når skipperen deler ut sine ordrer, det er her vi skal hygge oss, snakke sammen, slukke tørsten og sulten. Feiler du her, blir det ikke båtopplevelser i sommer! Medbragte gigseats gjør jobben lett som bare det, ettersom man kan sitte både her og der – både tørt, skrått og godt!

9. Medbragte drikkevarer
Ta med både hyggedrikke som kaffe, kakao og te, i tillegg til tørsteslukkere som vann, juice og saft. Har du bål, anbefales bålkaffe – det gir båtpussen det lille ekstra!

10. Nistepakke
Det er helt avgjørende for båtpussens suksess at ingen går på en energismell, så det er viktig at campen inneholder elementer som får opp blodsukkeret; nøtter og frukt er selvfølgelig gode kilder til energi – men glem ikke sjokoladen – den er helt avgjørende for hyggefaktoren! Man bør også forberede minst ett skikkelig måltid. Her er mulighetene mange, men essensen er å gjøre det godt, mettende og enket! Har du bål er valgene åpenbare; pølse og pinnebrød eller ostesmørbrød i folie. Men mange gjør båtpussen i marinaen, og da anbefales medbrakte wraps – se oppskrift under!

Wraps med roastbeef (4 personer)

 • 400 g roastbiff i skiver
 • 4 ss potetsalat
 • 125 g sukkererter
 • ½ purre
 • ½ pakke ruccula
 • 4 hvete- eller maistortilla

Finstrimle sukkererter og purre og bland det inn i potetsalaten. smør potetsalaten utover tortillaene. Legg på skiver av roastbiff og rucculasalat. Rull tortillaene sammen og skjær dem gjerne i to på skrå.

Sjøsetting

Selve klimaks for dagen er når skipperen seiler ut på det åpne hav! Ekspertene mener det er en fordel om båten er tett når du sjøsetter den – husk derfor og sjekk at bunnpluggene er i, og se over alle slanger! 

11. BONUSTIPS!
For de som står igjen på land er det viktig med en form for hurrarop og feiringsutstyr – fløyter, flagg og champagne er sentrale elementer her!

GOD BÅTPUSS!

Gigseat er det perfekte utemøbel for båtentusiaster!

 • Lett å lagre
 • Lett å bære
 • Flere sitteplasser i båten
 • Sitt godt i fjæra, uten å bli våt og full av sand

Ikke bare skaper gigseat flere gode sitteplasser om bord – på bauen eller i dørken, men det er perfekt for strandhugg!

Alle vet at plass er mangelvare i en båt, og derfor er gigseat superenkel å stable og lagre!

Gjør båtpussen gøy med gigseat!

Kall sammen små og store dugnadsarbeidere, lag bål og frist med belønning for strevet.

At pausene kan nytes mens dere sitter skrått og godt gjør alle mann glade – og båten klar for nye eventyr!